dinsdag 24 mei 2016

Kopieer een map in Google Drive


In je Online Google Drive (browserversie), is er geen standaard mogelijkheid om een map te kopiëren. Hiervoor dien je een extra stukje software te installeren.
Er zijn meerdere mogelijkheden, ik geef hier een (spreadsheet) add-on en een Chrome app als voorbeeld, omdat beide voor mij werkten.

NB: Je kan natuurlijk altijd Google Drive downloaden en mappen kopiëren in je verkenner. De twee hier beschreven manieren spelen zich af in de browserversie.

1 De Chrome App Copy Folder

Als je werkt met de Chrome Browser, is het mogelijk om in de Chrome Webstore de app 'Copy Folder' te installeren.
Deze laat je toe een map naar keuze te dupliceren en geeft bepaalde mogelijkheden in verband met het delen van deze map.

Volgende stappen dien je eenmalig uit te voeren: de instellingen worden in je Google Account opgeslagen.

Open de Chrome Webwinkel en geef als zoekterm 'Copy Folder' in. De app verschijnt in de zoekresultaten. Kies voor 'toevoegen aan Chrome'


Klik op 'review permissions'.

 Kies vervolgens voor toestaan.

 Je ziet Copy Folder nu staan tussen je andere apps en kan de toepassing telkens je dit wenst daar openen.


Zoek de folder die je wenst te kopiëren (1) of plak de link indien je deze hebt (2).
Geef de map een naam naar keuze.
Bij 'Copy' kies je voor 'Yes' indien je wil dat de map met dezelfde andere mensen gedeeld wordt als de originele folder (jij wordt wel volledig eigenaar, voormalige eigenaars worden bewerkers).
Kies 'no' (3): de kopie en alles er in, is alleen voor jou zichtbaar. Kies eventueel de locatie (4): indien je niets doet zelfde plaats als de originele map, anders in je 'mijn schijf'. Tenslotte klik je op 'copy folder' en het systeem gaat aan de slag (5).


2 De add-on

Deze voeg je toe en dien je steeds te openen vanuit een spreadsheet. De mogelijkheden (op het vlak van deelinstellingen) zijn beperkter.

Volgende stappen dien je eenmalig uit te voeren: de instellingen worden in je Google Account opgeslagen.

Open een bestaande of nieuwe spreadsheet. Kies voor 'add-ons' (1) en 'add-ons toevoegen'. Ga op zoek naar 'copy folder' en voeg deze met de nodige permissies toe aan Google Spreadsheets.
Klik in het uitklapmenu op 'copy folder' (3) om de toepassing te starten.


Zoek de te kopiëren map (1) en voeg voor herkenbaarheid een voor- en/of achtervoegsel toe (2). Bepaal of dit eveneens moet toegepast worden op alle submappen en bestanden (3).
Vervolgens klik je op 'copy' (4): er wordt een nieuwe map gemaakt en jij alleen hebt als eigenaar hier toegang toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten