dinsdag 11 september 2018

QuizletLaatste update 2018/09/11

Quizlet is een uitermate geschikte tool om studenten begrippen, synoniemen, talen, definities, hoofdsteden ... Te laten instuderen.
Mits wat creativiteit is eigenlijk alles met een exact/kort antwoord mogelijk.

Bovendien is de tool voor de maker/leerkracht laagdrempelig.


1 Inloggen en account


1.1 Betaalde en gratis accounts

Quizlet biedt een 'free' versie en betaalde accounts aan.

Een teacher account (= de betaalde) account, kost per jaar 34.99 dollar (tot 84.99 dollar voor 3 jaar)
(Indien je eenmaal een betaalde account hebt, kan je anderen uitnodigen om ook een 'teacher' te worden. Indien men dat doet met jouw uitnodiging, krijg je tot 5 jaar gratis Quizlet Teacher. De persoon die op je uitnodiging ingaat, krijgt 20% korting).

Een Quizlet Plus account, kost 19.99 dollar per jaar (tot 34.99 dollar voor 3 jaar).

Voordelen van de betaalde accounts:
- geen advertenties (teacher en plus);
- eigen afbeeldingen toevoegen (teacher en plus);
- onbeperkt aantal klassen maken en opvolgen (teacher), 'free account' geeft recht op maximaal 8 klassen;
- slechts 8 'hotspots' mogelijk in de free account.

Naar top

1.2 Inloggen

Ga naar https://quizlet.com/nl

Je kan een volledig nieuwe account aanmaken, maar ook inloggen met je Facebook en Google Account.

Klik op 'Aanmelden' rechtsboven in het scherm.


Kies of je een volledig nieuwe account wil maken of koppel aan je Google- of Facebook profiel.Geef je geboortedatum en gebruikersnaam in. je kan je gebruikersnaam achteraf slechts één keer aanpassen.
NB: als je een leeftijd jonger dan 22 ingeeft, krijg je de keuze tussen een teacher/student account niet. Je kan dan bijvoorbeeld 'Quizlet Live' niet laten spelen.
In onderstaand voorbeeld, zie je de keuze niet.


Naar top

2 Het dashboard

Quizlet kan je tegenwoordig ook in het Nederlands gebruiken. Pas dit eventueel aan via 'instellingen' aan de linkerzijde van je scherm (1) of door op je account te klikken (2).
Je kan daar ook je profielfoto aanpassen, selecteren of je Quizlet wil gebruiken in Leerkrachten- of Studentenmodus.

Het dashboard opent zich in principe in 'laatste activiteit' (3): je ziet wat er de laatste tijd allemaal gebeurd is met je studie-activiteiten.
Een vrij recente optie (zomer 2017) zijn de zogenaamde 'diagrammen', waarmee afbeeldingen bedoeld worden met 'hot spots' die door studenten benoemd dienen te worden (4). Je kan ook zoeken in openbare 'diagrammen' van andere Quizletgebruikers (5).

Indien je een reeks 'sets' (zo heet een gemaakte oefening) hebt gemaakt, vind je die hier terug (2).
Via 'settings' (3) en ook door rechtsboven (7) op je naam te klikken, kan je de instellingen van je account aanpassen: wachtwoord wijzigen, profielfoto aanpassen, upgraden, ...

Om orde te scheppen in je sets, kan je deze ordenen in mappen (7). Sets die bijvoorbeeld allemaal bij een bepaald onderwerp, thema, vak ... horen.
Hetzelfde geldt voor klassen (6): maak groepen van studenten om de resultaten/voortgang van bepaalde klassen makkelijker op te volgen.


3 Een set maken

Eén van de mooie zaken aan Quizlet is het gemak waarmee je sets aanmaakt: je geeft gewoon twee kolommen van termen, begrippen, ... in en Quizlet doet de rest. Dit wil zeggen: maakt er een zestal verschillende soorten oefeningen van.

3.1 Zelf termen ingeven

Kies in het dashboard voor 'Aanmaken' (links van 'aanmaken' zie je eveneens een zoekveld: zoek Quizlets van andere gebruikers om mee aan de slag te gaan).Vervolgens geef je je set een naam (1). Het is mogelijk je termen en definities te importeren via, bijvoorbeeld, een spreadsheet (2) (zie 3.3 Termen importeren).
Je hebt de keuze om je studieset zichtbaar te maken voor of te laten bewerken door anderen (3) zie ook 3.2 Wie kan een set bekijken en/of bewerken.
Het is mogelijk om de definities en de termen met één druk van kolom te wisselen, sneltoetsen te gebruiken of een beschrijving toe te voegen aan je studieset (4).
Een vrij recente optie (zomer 2017) om te werken met (wat Quizlet noemt) 'diagrammen'. Hiermee wordt bedoeld, afbeeldingen met hot-spots, die door de student correct benoemd moeten worden (5) (zie 5 Diagrammen (=hotspot afbeeldingen).
Vervolgens geef je links een term in en rechts een definitie (6). Of links de anatomische term en rechts de Nederlandse, links het Nederlands woord en rechts het Engelse ...
Ook met je free account kan je afbeeldingen toevoegen, maar alleen afbeeldingen die in de Quizlet bibliotheek terug te vinden zijn (7).
Je geeft dan bijvoorbeeld aan de linkerzijde de naam van een spier in en rechts de afbeelding van de spier.

Wil je werken met eigen afbeeldingen, dien je je een betaalde account aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor gesproken termen: alleen mogelijk met de betaalde versie.Quizlet is ook 'slim'. In dit voorbeeld zie je dat ik links de term 'femur' ingeef (1) en rechts klik op de knop 'automatisch definiëren' (2), waarna Quizlet zelf 'dijbeen' suggereert als definitie (3). Klik er op om in te voegen.Onderaan zie je staan 'kaart toevoegen': dit betekent gewoon een nieuwe lijn toevoegen voor een nieuwe combinatie term/definitie (1).
Als je klaar bent klik je onderaan op 'aanmaken' (of 'gereed' als je een bestaande studieset hebt bewerkt) (2).


Na 'aanmaken' krijg je meteen de kans om je studieset te delen op Twitter, Facebook, de link te delen of, misschien de overzichtelijkste optie om resultaten te verzamelen, via een klas.Naar top

3.2 Wie kan een set bekijken en/of bewerken

Standaard kan iedereen je set spelen en niemand bewerken.
Je kan dit wijzigen in 'mij', 'bepaalde klassen' of mensen met een wachtwoord ('iedereen' bewerken kan niet).
(zie ook 6.2 Klassen maken).
3.3 Termen importeren

Heb je in een spreadsheet of document reeds termen en hun bijhorende definities, kan je deze mits kopiëren en plakken toevoegen aan Quizlet.

Kies in het dashboard 'Aanmaken' (1) en vervolgens 'Importeren uit Word, Excel, ...'.
Je gaat naar de spreadsheet, het document, ... waar je termen staan, in dit geval een Google Docs.
Ik heb mijn medische en Nederlandse benamingen gescheiden door een 'komma' (1) en iedere term op een nieuwe regel geplaatst (2).Plak de gegevens in het venster (1) en duid onderaan welke 'tekens' je wil gebruiken om termen van definities te scheiden (2) en om nieuwe 'kaarten' te maken (3).
Klik vervolgens op 'importeren' (4).
Als alles goed gegaan is, worden je termen netjes geïmporteerd in je studieset.
4 Studenten laten deelnemen


4.1 De link delen

Als je je studieset een eerste keer opslaat, krijg je meteen het aanbod om deze te delen.
Later, kan je je studieset altijd terugvinden in je dashboard > je studiesets.Kies de gewenste studieset.Bovenaan rechts zie je de knop 'delen' (1). Heb je een blog, site, ... of andere locatie waar je de studieset wil toevoegen kan dit ook door op de 'drie puntjes' te klikken > insluiten (2).


Deel meteen op een sociaal medium, geef eventueel e-mailadressen in of kopieer en plak de link (3) in een mail, in een bestand, een ELO, site, blog, ...
Opmerking: indien je de link gewoon deelt, mag je niets veranderd hebben aan de deel-instellingen van je set: deze moet dan op 'zichtbaar voor iedereen' staan (dat is de standaardinstelling). Anders kan men de studieset niet openen. Zie 3.1 Zelf termen ingeven


Indien je zoals op bovenstaande afbeelding kiest voor "Delen op Google Classroom" dien je natuurlijk minstens in één lesgroep docent te zijn.
Kies de gewenste lesgroep, is het een mededeling of opdracht ... en kies ok.


Vervolgens wordt er een gewoon Classroom bericht van gemaakt, wat je verder kan 'afwerken'.
4.2 Een 'speelvorm' kiezen

Indien een student op de link klikt, krijgt hij de keuze tussen 6 vormen waarin hij de test kan afleggen:

(1) Leren: een definitie, term ... wordt getoond, de student kiest uit vier juiste antwoorden;
(2) Kaarten: alsof hij een stapeltje kaartjes in zijn handen heeft, met aan de ene kant een term en aan de andere zijden bijv. de vertaling. Lees de term en draai het kaartje om door er op te klikken;
(3) Schrijven: een begrip wordt getoond (bijvoorbeeld de Nederlandse term) de student schrijft de juiste anatomische term;
(4) Speller: een term wordt voorgelezen, de student typt wat hij hoort (geschikt voor juiste schrijfwijzes van een vreemde taal);
(5) Test: Quizlet maakt van je ingegeven termen MC vragen, invulvragen en goed/fout vragen. De student lost de test op, als hij ze inlevert krijgt hij zijn score te zien;
(6) Combineren: begrippen en termen staan door elkaar op het scherm, sleep de bij elkaar horende woorden 'op' mekaar. Indien je koppeling juist is, verdwijnen de woorden. Maak het scherm zo snel mogelijk leeg;
(6) Zwaartekracht: Een begrip komt als een 'meteoor' naar beneden, typ de juiste term in alvorens de meteoor op de aarde crasht.
4.3 Klassikaal spelen: Quizlet Live (beeld docent)


Met Quizlet Live, spelen je studenten in groepjes in de klas een studieset tegen elkaar.

Voorwaarden om Quizlet Live te kunnen spelen:
 • er zijn minstens 4 deelnemers (je speelt minstens per 2);
 • iedere deelnemer heeft een laptop, smartphone, tablet ...;
 • er is een internetverbinding, liefst WiFi: deelnemers moeten zich kunnen groeperen;
 • je set bestaat uit minstens 12 termen/koppels;
 • je hebt bij het aanmaken van je account aangeduid dat je een 'teacher' bent.
In dit geval start je als leerkracht het spel op door te klikken op 'live'.


Maak een spel aan.Je verwijst de studenten op hun toestel naar de URL 'quizlet.live' (1) waar ze de getoonde code ingeven (2) en vervolgens hun voornaam ingeven. Deze naam verschijnt dan rechts op het scherm van de leerkracht (3). Als er minstens 4 deelnemers zijn, kan je het spel starten.

NB in de betaalde versie kan je kiezen tussen definitie => term of omgekeerd, in de gratis versie uitsluitend definitie => term. In een volgend scherm kan je bepalen of je Quizlet Live wil spelen met muziek (niet dadelijk mijn voorkeur). Vervolgens heb je de keuze om Quizlet zelf je teams in te delen of dit zelf te doen.
Deze laatste optie geniet zeker de voorkeur, indien je wil vermijden dat studenten zich dienen te verplaatsen met hun toestellen doorheen de klasruimte: ze moeten immers samen spelen en naar mekaars schermen kunnen kijken.


Indien je kiest voor zelf teams samenstellen, verschijnt op het scherm van de student een invulveld, waar hij naar gelang wat jij als docent hem opdraagt, het teamnummer ingeeft.


Je ziet op je scherm de teamnamen en de deelnemers (2) die je desgewenst nog eens door mekaar kan schudden (1).
Gezien leerlingen best ook op elkaars scherm kijken, zet je ze samen in groepjes (3).

Voeg zo nodig nog extra deelnemers toe (4) de code blijft dezelfde (5) en start het spel (6).


Je zal nu op jouw scherm de voortgang per groep zien: wie als eerste 12 vragen correct heeft, wint. Wordt er fout geantwoord: terug naar af.Naar top

4.4 Klassikaal spelen: Quizlet Live (beeld studenten)

Studenten geven dus de URL quizlet.live in en vervolgens de deelnemingscode zoals getoond op het scherm van de docent.Vervolgens geven ze hun voornaam in. Daarna is het even wachten tot de docent het spel gestart heeft.


Van zodra het spel gestart is, dient er samengewerkt te worden:
- de deelnemers zien op hun scherm de teamnaam (1);
- de deelnemers van een groepje zien dezelfde vraag (2);
- ze zien op hun scherm, alleen hun antwoordmogelijkheden (3);
- het juiste antwoord staat dus op één van de 3/4 groepsleden hun scherm, dus niet noodzakelijk hun eigen scherm (4) en (5);
- alleen de speler, waarvan de groep overeenkomt dat het juiste antwoord op zijn scherm staat, klikt dit aan;
- er volgt meteen een goed/fout melding.Indien er fout geantwoord werd, verschijnt het juiste antwoord, en ook de verklaring van de term, begrip, ... die door de spelers werd aangeduid (1).
Na enkele seconden (2) gaat het spel verder en begint de groep vanaf nul.Op het scherm van de docent zien ze hun vooruitgang en die van de andere groepen.
Bij een fout antwoord, gaan de groep terug naar 'nul'. De groep die als eerste de finish bereikt (na 12 goede antwoorden) wint.Naar top


5 Diagrammen (= hotspot afbeeldingen)

Quizlet is al een mooie tool om je studenten terminologie, woordenschat, definities, ... te laten inoefenen.
Sinds kort is er een extra optie ... Een vraagtype met 'hotspots' (Quizlet zelf noemt het een 'Diagram toevoegen en labelen').


In plaats van een 'gewone' studieset, kies je voor 'kies een afbeelding' bij de optie 'een diagram toevoegen en labelen'.
De afbeelding dient op je PC/laptop te staan, dus moet eerst gezocht worden.


Vervolgens zorg je dat je aan de linkerzijde de optie hebt aangeduid om hotspots te selecteren (1).
Kies een plaats op je afbeelding (2). Geef term en definitie in (3). Toevoegen (4).
Je dient minstens 2 hotspots te hebben benoemd alvorens je  kan 'aanmaken' (5).


Je kan de link naar je studieset eenvoudig delen (maar ook klassen aanmaken voor een betere opvolging).


De student kan alle spelvormen kiezen, maar slechts twee zijn gebaseerd op de afbeelding, waarbij de student zowel de terminologie inoefent, als de aanduiden van de juiste locatie.6 Studenten opvolgen


6.1 Laat studenten inloggen

Om gegevens te kunnen krijgen van wie wat gestudeerd heeft, dien je de studenten te vragen in te loggen.
Ze dienen dus, zodra ze op de link van je set klikken, zich aan te melden met hun Facebook, Google account, ... of moeten een Quizlet account aanmaken.
Indien ze dit niet doen, kunnen ze je sets spelen, maar er wordt niets geregistreerd van hun resultaten.

Van zodra ze ingelogd een set gespeeld hebben, zal je hiervan resultaat zien.

Naar top

6.2 Maak klassen

Ik zou steeds aanraden klassen te maken:
Een klas maak je door in je dashboard te kiezen voor 'een klas aanmaken'.Vervolgens geef je een naam en (eventueel) een beschrijving op (1) voor je klas. 
Bij (2) kan je uitvinken of studenten zelf ook leden aan de klas kunnen toevoegen, alsook sets (misschien was een keuze voor één van beide zinvoller?).
Vervolgens kan je je schoolnaam toevoegen (3) en de klas aanmaken (4).In het volgende scherm krijg je meteen de mogelijkheid leden (2) en sets (1) (5) toe te voegen. Dat moet niet noodzakelijk hier gebeuren, ook als je een set opent, bewerkt, ... heb je steeds de optie om deze aan een klas toe te voegen.
Je kan ook meteen alle leden van één van je Google Classrooms uitnodigen (3). Alle leden van je lesgroep krijgen dan een e-mailuitnodiging om toe te treden tot de Klasgroep in Quizlet.
Via (4) kan je de Klasgroep bewerken, verlaten, meldingen instellen ...

Leden toevoegen kan door e-mailadressen in te geven of de "toetredingslink" op een andere manier met je leerlingen te delen. 6.3 Studenten opvolgen met een free account

Open de gewenste set en kies voor 'scores' (1).
Je ziet wie wat gespeeld heeft voor de onderdelen 'speller' en 'learn' (wie dit gedaan heeft zonder meer) (4) 'gravity' en 'scatter' (wie dit gedaan heeft en de top van de beste tijden) (3).
Onder het tabblad 'info' (2) zie je ook wie er al sets gestudeerd heeft, zonder daarom onderdelen te hebben beëindigd, maar er werd wel aan begonnen.Je kan ook 'doorklikken' op de naam/icoontje van de gebruiker, om zo meer info te verzamelen over wat de student heeft 'verricht' met welke studiesets.Naar top

6.4 Studenten opvolgen met een teacher account

Het verschil met de gratis account, zit 'm vooral in:

- de info die ik als docent krijg per vraag: ik zie opgelijst welke vragen door veel of weinig studenten correct beantwoord werden;
- het feit dat ik voor mijn klas in één oogopslag zie wie welke onderdelen, van welke sets, tot een goed einde heeft gebracht.

Ik zie nog steeds niet wie welke antwoorden goed of fout had op bijv. een test.


Naar top

6.5 Wat ziet de student van zijn voortgang

Indien studenten een set openen, kunnen ze naar beneden scrollen en zien ze welke vragen in een studieset vaak goed/fout ... beantwoord werden.
Natuurlijk krijgen ze ook meteen feedback tijdens het spelen van de onderdelen, zoals scores; tijd ... In geval van foute antwoorden hernemen van de vraag, de term nog eens typen, ...7 Hints en tips

 • Laat studenten zelf een Quizlet maken. Ze kunnen deze delen met klasgenoten, zijn tijdens het maken reeds met de leerstof bezig, oefenen een schrijfwijze, ...;
 • Deel binnen je school een betaalde account: maak afspraken rond klasnamen, laat ieder een map maken met zijn of haar initialen om Quizlets in op te slaan, ... Zo schep je orde, kan ieder zijn eigen klassen toch opvolgen zonder dat dit door mekaar 'loopt' en de kosten blijven beperkt; Zie 1.1 Betaalde en gratis accounts
 • Je kan een Quizlet afdrukken, als een lijst, of als 'kaartjes'. In het onderdeel 'test' kan je een mooi PDF afdrukje maken voor afnemen op papier;
 • Zijn jullie een GAFE (Google Apps for Education) school? Deel je Quizlet dan rechtsrteeks in Google Classroom.8 Bronnen

Help | Quizlet. (2016). Quizlet.com. Retrieved 28 April 2016, from https://quizlet.com/help9 Downloads

 • Download Quizlet in de AppStore
 • Download Quizlet in de Playstore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten