donderdag 9 augustus 2018

Nieuwe Classroom opties reeds in Beta beschikbaar


Laatste update 09-08-2018

Je kan dus nu reeds in Beta meedoen aan de vernieuwde Classroom (start is gepland eind augustus 2018). Voor zover ik zie, heeft dit betrekking op lesgroepen door jezelf aangemaakt (en niet door anderen in je domein) en heeft het nauwelijks effect op reeds bestaande klasgroepen (ik merk alleen dat het nieuwe tabblad 'mensen' ook aan oude classrooms wordt toegevoegd).

Hier kan je aanvragen om deel te nemen aan het Beta programma, na enkele dagen kreeg ik een bevestigende mail.

Een overzicht van de nieuwe wijzigingen vind je hier terug.

Uitgebreide Google Classroom Handleiding

Je ziet meteen dat de tabbladen een andere benaming gekregen hebben.
(1) De Updates pagina toont nu alleen nog 'mededelingen'. Er worden wel vermeldingen gepost van nieuwe opdrachten, maar deze staan vanaf nu onder een aparte tab (2) Schoolwerk genaamd (zie verder voor details). Het derde tabblad (3) Mensen groepeert nu een overzicht van zowel de leerkrachten als de studenten.De updates pagina toont nu dus alleen nog "mededelingen" (1) en meldingen van nieuwe opdrachten (2) die hier wel aangeklikt kunnen worden, maar eigenlijk overzichtelijker staan onder het tabblad "schoolwerk".
Een nadeel vind ik hier: je kan geen onderwerpen meer toekennen aan mededelingen. Hierdoor wordt het zoeken voor studenten om op zoek te gaan naar posts van bepaalde leerkrachten. In onze situatie, worden bijvoorbeeld presentaties, extra filmpjes, ... als mededelingen verspreid door soms 10 leerkrachten. Zo wordt het zoeken naar die ene presentatie die vorige week gedeeld werd ...


Het tabblad "schoolwerk" (1) daarentegen is een duidelijke verbetering. Hier staan de opdrachten visueel netjes verdeeld per 'onderwerp' (2). Het principe om onderwerpen toe te kennen is ongewijzigd, maar ze staan nu gegroepeerd zonder dat de student daarvoor iets dient aan te klikken.
De achterliggende Drive map en Google agenda (de aparte Classroomagenda lijkt verdwenen, maar of die vaak gebruikt werd ...) (3) staan nu ook meer op de voorgrond, wat er misschien toe leidt dat ze vaker gaan gebruikt worden. Opdrachten 'maken' (4) doe je nu via de knop linksboven in het scherm (zie volgende screenshot).Indien je op 'maken' klikt krijg je de opties om een vraag, opdracht of onderwerp te maken. Of hergebruik een bericht uit een andere lesgroep.Het tabblad "mensen" (1) groepeert vanaf nu een overzicht van zowel de gekoppelde leerlingen als docenten (2). Het uitnodigen gebeurt vanaf nu ook van op deze pagina (3), wat het meteen overzichtelijker maakt. De foto's van de leerkrachten stonden voorheen op de startpagina van de lesgroep, dat zie ik nu niet meer.


Het tabblad 'over' is verdwenen. Er staat nu een kleine link boven de opties om de lay-out/afbeelding aan te passen. Een klik hierop toont alleen de lesgroepcode. Ik vermoed dat sommige mensen wel de mogelijkheid gaan missen om hier algemene lesmaterialen onder te brengen.Er is geen tabblad 'over' meer maar wel een centrale knop voor 'lesgroepinstellingen'.


Hier vind je de algemene instellingen voor de klasgroep terug. De optie om 'lesmateriaal' toe te voegen werd hier niet toegevoegd. Je kan hier de naam wijzigen van de lesgroep (1), de code voor toegang aanpassen, resetten of vergroot weergeven (2) en bepalen wat leerlingen kunnen doen wat mededelingen betreft (3).


De optie die vermeld staat om in Classroom zelf Google Forms aan te maken en leerlingen 'op de pagina te houden' werkt alleen op Chromebooks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten